Meta gjatë konferencës vjetore Meta Connect 2025 prezantoi gjeneratën e re të syzeve inteligjente, duke bërë një hap të madh në drejtim të realitetit të zgjeruar (AR).
Çfarë u prezantua?
-
Meta Ray-Ban Display + Neural Band
Një model i ri i syzeve inteligjente me ekran të integruar në lente, i cili shfaq mesazhe, përkthime në kohë reale, udhëzime me hartë dhe përmbajtje të tjera. Ato kontrollohen me një bandë në kyçin e dorës (Meta Neural Band), që përdor sinjale nervore për të komanduar syzet përmes gjesteve të vogla.
Çmimi: 799$, me lansim më 30 shtator 2025. -
Oakley Meta Vanguard
Version i krijuar posaçërisht për sportistë dhe aktivitete të jashtme, me kamerë qendrore “action”, rezistencë ndaj ujit/pluhurit dhe integrim me aplikacione fitnesi.
Çmimi: 499$. -
Ray-Ban Meta (Gjenerata e dytë)
Përmirësime në bateri, regjistrim video në 3K, dhe funksione si “Conversation Focus”, që përdor altoparlantët për të përkthyer në çast bisedat duke filtruar zhurmën e ambientit. -
Horizon Engine & mjetet e zhvilluesve
Meta prezantoi një motor të ri për botë virtuale 3D dhe një toolkit për zhvilluesit, që u lejon të ndërtojnë aplikacione për syzet inteligjente duke përdorur kamerën, mikrofonët dhe sensorët e tyre.
Sfidat
-
Ekrani është vetëm në një lente (jo përvojë e plotë AR).
-
Bateria ka kufizime për përdorim të gjatë.
-
Çmimi është relativisht i lartë për përdoruesin mesatar.
-
Demot live treguan se Meta AI nuk është gjithmonë i saktë në ndërveprimet komplekse.
Përfundim
Meta po e zhvendos realitetin e zgjeruar nga një koncept futurist në një produkt konkret që mund të përdoret çdo ditë. Syzet inteligjente nuk janë më thjesht kamera, por po bëhen një ndërfaqe e re mes botës digjitale dhe jetës reale.
Nëse teknologjitë si Neural Band dhe display i integruar funksionojnë siç pritet, kjo mund të ndryshojë mënyrën se si komunikojmë, lëvizim dhe përdorim inteligjencën artificiale në jetën e përditshme.
Ky ishte një prej momenteve më të rëndësishme të Meta Connect 2025, që tregon se AR është gati të bëhet pjesë e zakonshme e jetës sonë.