👓 Meta Connect 2025 – Një hap i ri në realitetin e zgjeruar

Meta gjatë konferencës vjetore Meta Connect 2025 prezantoi gjeneratën e re të syzeve inteligjente, duke bërë një hap të madh në drejtim të realitetit të zgjeruar (AR).

:magnifying_glass_tilted_left: Çfarë u prezantua?

• Meta Ray-Ban Display + Neural Band
    Një model i ri i syzeve inteligjente me ekran të integruar në lente, i cili shfaq mesazhe, përkthime në kohë reale, udhëzime me hartë dhe përmbajtje të tjera. Ato kontrollohen me një bandë në kyçin e dorës (Meta Neural Band), që përdor sinjale nervore për të komanduar syzet përmes gjesteve të vogla.
    Çmimi: 799$, me lansim më 30 shtator 2025.

• Oakley Meta Vanguard
    Version i krijuar posaçërisht për sportistë dhe aktivitete të jashtme, me kamerë qendrore “action”, rezistencë ndaj ujit/pluhurit dhe integrim me aplikacione fitnesi.
    Çmimi: 499$.

• Ray-Ban Meta (Gjenerata e dytĂ«)
    Përmirësime në bateri, regjistrim video në 3K, dhe funksione si “Conversation Focus”, që përdor altoparlantët për të përkthyer në çast bisedat duke filtruar zhurmën e ambientit.

• Horizon Engine & mjetet e zhvilluesve
    Meta prezantoi një motor të ri për botë virtuale 3D dhe një toolkit për zhvilluesit, që u lejon të ndërtojnë aplikacione për syzet inteligjente duke përdorur kamerën, mikrofonët dhe sensorët e tyre.

:warning: Sfidat

• Ekrani Ă«shtĂ« vetĂ«m nĂ« njĂ« lente (jo pĂ«rvojĂ« e plotĂ« AR).

• Bateria ka kufizime pĂ«r pĂ«rdorim tĂ« gjatĂ«.

• Çmimi Ă«shtĂ« relativisht i lartĂ« pĂ«r pĂ«rdoruesin mesatar.

• Demot live treguan se Meta AI nuk Ă«shtĂ« gjithmonĂ« i saktĂ« nĂ« ndĂ«rveprimet komplekse.

:light_bulb: Përfundim

Meta po e zhvendos realitetin e zgjeruar nga një koncept futurist në një produkt konkret që mund të përdoret çdo ditë. Syzet inteligjente nuk janë më thjesht kamera, por po bëhen një ndërfaqe e re mes botës digjitale dhe jetës reale.

Nëse teknologjitë si Neural Band dhe display i integruar funksionojnë siç pritet, kjo mund të ndryshojë mënyrën se si komunikojmë, lëvizim dhe përdorim inteligjencën artificiale në jetën e përditshme.

:backhand_index_pointing_right: Ky ishte një prej momenteve më të rëndësishme të Meta Connect 2025, që tregon se AR është gati të bëhet pjesë e zakonshme e jetës sonë.

2 Likes

Jam kurioz të shoh sa praktike do jenë në përdorim real, jo vetëm në prezantime.

1 Like

Ide shumë e bukur, por çmimi dhe bateria mund ta bëjnë të vështirë për përdoruesit e zakonshëm.

Çfarë aplikimesh praktike keni parë nga realiteti i zgjeruar që mendoni se do shndërrohen në standard?

Ke të drejtë, shpesh prezantimet duken mbresëlënëse, por testi i vërtetë është përdorimi real nga njerëzit.

E vërtetë, suksesi do të varet nga balanca mes inovacionit dhe aksesueshmërisë për të gjithë.

Më së shumti në trajnime, arsim dhe mjekësi këto ka shumë gjasa të bëhen standarde në të ardhmen.