🗣️ “Gjuha njerëzore” si forma e re e programimit

Programimi ka kaluar disa faza historike: nga asembleri, tek gjuhët si C dhe Java, më pas tek Python dhe gjuhët moderne. Sot, një ide e re po fiton terren: përdorimi i gjuhës njerëzore (anglisht, shqip, apo çdo gjuhë tjetër) si mënyrë për të udhëzuar kompjuterët.

Kjo qasje është theksuar së fundmi edhe nga Jensen Huang, CEO i Nvidia, i cili deklaroi se “programimi i së ardhmes është në gjuhën njerëzore”.

:robot: Si funksionon?

Falë modeleve të mëdha gjuhësore (LLM) si ChatGPT, Codex, Gemini etj., kompjuteri mund të kuptojë instruksione të shkruara natyrshëm. Në vend që të shkruajmë:

for i in range(10):
    print(i)

Mund të themi thjesht:

“Printo numrat nga 0 në 9 në ekran.”

AI më pas e përkthen këtë kërkesë në kod.

:globe_showing_europe_africa: Përfitimet e kësaj qasjeje

1. Akses për të gjithë – edhe njerëzit pa njohuri teknike mund të krijojnë programe bazike.

2. Shpejtësi më e madhe – zhvilluesit nuk harxhojnë kohë për sintaksë apo detaje teknike.

3. Kreativitet më i madh – fokus te zgjidhja e problemeve dhe jo te rregullat e gjuhës së programimit.

:warning: Sfida dhe kufizime

• Ambiguiteti i gjuhës njerëzore – frazat shpesh kanë kuptime të ndryshme dhe mund të sjellin kod të gabuar.

• Siguria – një kërkesë e thjeshtë mund të prodhojë kod me dobësi kritike.

• Kufizimi në kompleksitet – për sisteme të mëdha, ende duhet njohuri të forta programimi.

• Varësia nga AI – zhvilluesit mund të humbasin thellësinë e kuptimit teknik.

:rocket: Çfarë pritet në të ardhmen?

• IDE të reja me AI të integruar që kuptojnë gjuhë natyrore.

• Platformat “low-code” dhe “no-code” që përdorin përshkrime natyrore për aplikacione biznesi.

• Përshtatje gjuhësore – do të mund të programosh edhe në shqip, italisht, ose gjuhë të tjera, pa qenë i kufizuar në anglisht.

:white_check_mark: Përfundim

“Gjuha njerëzore” si formë e re programimi është një hap i madh drejt demokratizimit të teknologjisë. Megjithatë, nuk do të thotë se programuesit klasikë do të zhduken – përkundrazi, ata do të luajnë një rol edhe më të rëndësishëm për të garantuar siguri, optimizim dhe arkitekturë të shëndoshë softuerike.

3 Likes

Gjuhët e programimit s’do zhduken, por kjo qasje duket sikur do na kursejë shumë kohë dhe energji për gjërat bazike

1 Like

Është emocionuese të mendosh që një ditë mund të programosh në shqip, pa pasur nevojë për sintaksë komplekse.

Komandat në gjuhë të natërshme janë e ardhmja! Mendoni se kjo do e bëjë programimin të aksesueshmë për më shumë njerëz?