Programimi ka kaluar disa faza historike: nga asembleri, tek gjuhët si C dhe Java, më pas tek Python dhe gjuhët moderne. Sot, një ide e re po fiton terren: përdorimi i gjuhës njerëzore (anglisht, shqip, apo çdo gjuhë tjetër) si mënyrë për të udhëzuar kompjuterët.
Kjo qasje është theksuar së fundmi edhe nga Jensen Huang, CEO i Nvidia, i cili deklaroi se “programimi i së ardhmes është në gjuhën njerëzore”.
Si funksionon?
Falë modeleve të mëdha gjuhësore (LLM) si ChatGPT, Codex, Gemini etj., kompjuteri mund të kuptojë instruksione të shkruara natyrshëm. Në vend që të shkruajmë:
for i in range(10):
print(i)
Mund të themi thjesht:
“Printo numrat nga 0 në 9 në ekran.”
AI më pas e përkthen këtë kërkesë në kod.
Përfitimet e kësaj qasjeje
-
Akses për të gjithë – edhe njerëzit pa njohuri teknike mund të krijojnë programe bazike.
-
Shpejtësi më e madhe – zhvilluesit nuk harxhojnë kohë për sintaksë apo detaje teknike.
-
Kreativitet më i madh – fokus te zgjidhja e problemeve dhe jo te rregullat e gjuhës së programimit.
Sfida dhe kufizime
-
Ambiguiteti i gjuhës njerëzore – frazat shpesh kanë kuptime të ndryshme dhe mund të sjellin kod të gabuar.
-
Siguria – një kërkesë e thjeshtë mund të prodhojë kod me dobësi kritike.
-
Kufizimi në kompleksitet – për sisteme të mëdha, ende duhet njohuri të forta programimi.
-
Varësia nga AI – zhvilluesit mund të humbasin thellësinë e kuptimit teknik.
Çfarë pritet në të ardhmen?
-
IDE të reja me AI të integruar që kuptojnë gjuhë natyrore.
-
Platformat “low-code” dhe “no-code” që përdorin përshkrime natyrore për aplikacione biznesi.
-
Përshtatje gjuhësore – do të mund të programosh edhe në shqip, italisht, ose gjuhë të tjera, pa qenë i kufizuar në anglisht.
Përfundim
“Gjuha njerëzore” si formë e re programimi është një hap i madh drejt demokratizimit të teknologjisë. Megjithatë, nuk do të thotë se programuesit klasikë do të zhduken – përkundrazi, ata do të luajnë një rol edhe më të rëndësishëm për të garantuar siguri, optimizim dhe arkitekturë të shëndoshë softuerike.